Praktische tips om je 1e drankje uit te stellen en gewoontes te doorbreken rondom alcohol drinken

Gepubliceerd op 1 oktober 2024 om 15:56

Een Simpele Praktische Tip om Je Drinkgewoonte te Doorbreken

 

Veel mensen hebben zo hun vaste gewoontes rondom alcohol, vooral in de avond. Het is iets wat vaak onbewust in ons systeem sluipt: een glas wijn bij het eten, een biertje voor de tv, of die ontspannende cocktail na een lange dag.

 

 

Voor je het weet, grijp je automatisch naar dat ene glas. Maar wat nou als je je drinkpatroon kunt doorbreken met een simpele, praktische aanpak?

 

 

In deze blog deel ik een tip die je kan helpen om je gewoontes rondom alcohol te doorbreken, zonder jezelf te veel druk op te leggen. Het gaat vooral om bewustwording van je automatische reacties en het invoeren van kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken.

 

 

Herken je Gewoonte

 

 

Drinken in de avond is voor veel mensen zo’n vast onderdeel van hun routine dat ze niet eens meer stilstaan bij de vraag of ze het echt nodig hebben. Het is “lekker” of “wat je nu eenmaal doet”.

 

 

Vaak draait het niet eens om de behoefte aan alcohol, maar puur om de gewoonte. Het is een ritueel dat zo in je dagelijks leven is geslopen dat je het nauwelijks nog door hebt.

 

 

Probeer eens stil te staan bij die gewoonte. Vraag jezelf af: drink ik nu omdat ik het écht wil? Of is het iets wat ik automatisch doe? Deze bewustwording is de eerste stap om je drinkgedrag te veranderen.

 

 

De Kracht van Uitstellen

 

 

Een simpele, maar super effectieve strategie om je drinkgewoonte te doorbreken, is om het moment van drinken uit te stellen. Vaak reageren we direct op de impuls om te drinken.

 

 

Misschien voel je die bekende trek na het avondeten en denk je dat je nu dat glas wijn moet pakken. Maar die trek is vaak tijdelijk.

 

 

Stel een regel voor jezelf in: “Ik mag drinken, maar ik wacht eerst 30 minuten.” Dit geeft je de kans om te merken dat de behoefte vaak al na een paar minuten minder wordt of zelfs verdwijnt.

 

 

En als de trek na die tijd nog steeds aanwezig is, kun je alsnog bewust kiezen voor een glas. De kans is groot dat je zult merken dat het vooral de gewoonte was die je dreef, en niet de behoefte.

 

 

Maak Alternatieven Aantrekkelijk

 

 

Een andere manier om je drinkgewoonte te doorbreken is door aantrekkelijke en gezonde alternatieven in huis te hebben.

 

 

Zorg ervoor dat deze alternatieven makkelijk te pakken zijn, zodat je niet automatisch naar alcohol grijpt. Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • Een blender voor verse smoothies
  • Fruit en kruiden om je water lekkerder te maken
  • Luxe thee of een lekker bakje koffie (met appeltaart)
  • Gezonde snacks of mocktails die je avond net zo speciaal maken als een glas wijn.

 

Door deze alternatieven net zo leuk en toegankelijk te maken als alcohol, geef je jezelf meer keuze en wordt het makkelijker om voor iets anders te gaan.

 

 

 

Nieuwe Gewoontes Opbouwen

 

 

Het doorbreken van oude gewoontes is één ding, maar het opbouwen van nieuwe gewoontes is net zo belangrijk. Door stap voor stap nieuwe routines te creëren, vervang je de oude patronen door gezondere keuzes.

 

Dit kan al zo simpel zijn als eerst een glas water of thee drinken voordat je naar de alcohol grijpt. Als je dit consequent blijft doen, merk je dat het steeds minder vanzelfsprekend wordt om alcohol te drinken.

 

 

Net als bij alles, geldt ook hier: oefening baart kunst. Hoe vaker je oefent met het uitstellen van je alcoholconsumptie en het kiezen van gezondere alternatieven, hoe makkelijker het wordt om je oude patronen los te laten.

 

 

Omgaan met Emoties

 

 

Soms gaat het drinken van alcohol verder dan alleen een gewoonte. Misschien drink je om emoties te verdoven of te verzachten.

 

In dat geval is het belangrijk om te leren je emoties te doorvoelen zonder meteen naar alcohol te grijpen.

 

Dit kan lastig zijn, maar het is een essentieel onderdeel van het doorbreken van ongezonde patronen.

 

Als je merkt dat je de neiging hebt om te drinken vanwege stress, verdriet of verveling, sta dan even stil bij die emoties.

 

Wat voel je echt?

 

En is er een andere manier om met die gevoelens om te gaan, zonder alcohol? Misschien helpt een wandeling, een goed gesprek of gewoon even je gevoel erkennen al om de behoefte aan alcohol te verminderen.

 

 

Laat Los

 

 

Tot slot: geef niet te veel aandacht aan alle gedachten en gevoelens die opkomen tijdens dit proces. Soms kun je zo vastzitten in de strijd tegen je gewoonte dat het je juist moeilijker maakt om vol te houden.

 

 

Probeer het wat luchtiger te zien en veroordeel jezelf niet als je af en toe toch dat glas wijn of bier drinkt.

 

 

Verandering is een proces, en dat gaat nooit zonder hobbels.

 

 

Geef jezelf de ruimte om te experimenteren met nieuwe patronen, zonder dat het perfect hoeft te gaan. Het belangrijkste is dat je bewust blijft van je keuzes en blijft werken aan gezondere gewoontes.

 

 

Conclusie

 

 

Het doorbreken van een drinkgewoonte hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door simpelweg het moment van drinken uit te stellen en gezonde, leuke alternatieven in huis te halen, kun je je patronen doorbreken.

 

 

Het kost tijd om nieuwe gewoontes op te bouwen, maar met geduld en doorzettingsvermogen zul je merken dat die oude automatische patronen langzaam plaatsmaken voor bewustere keuzes.

 

 

Uiteindelijk gaat het erom dat je een drinkpatroon ontwikkelt dat beter past bij wie jij nu bent en wat je wilt bereiken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.