Boodschappen doen zonder overprikkeling en stress doe je zo

Gepubliceerd op 28 september 2024 om 13:17

Boodschappen doen zonder stress: Praktische tips om de massa te vermijden en voorbereid naar de winkel te gaan.

 

We kennen het allemaal: op zaterdag de supermarkt binnenlopen en weer compleet verrast zijn dat het bizar druk is.

 

Nergens plek op de parkeerplaats, lange rijen bij de kassa, en overal mensen, dus gewoon hoppa doorlopen is er niet bij, snel een parkeerplaats vinden ook niet, hoe irritant!

 

Het kan al je energie uit je trekken, vooral als je ADHD hebt en prikkels al snel kunnen opstapelen. En dan heb je een dag vrij, gaat er zoveel tijd verloren aan de chaos zoals rondom boodschappen doen heen.

 

Je zou kunnen denken: "Dit doe ik nooit meer!" En eerlijk gezegd, heb je daar groot gelijk in. Maar vaak gaan we op de automatische piloot de volgende keer gewoon weer, op zo’n veel te druk moment naar de winkel.

 

We denken er niet echt over na en zijn vaak gewoon blij als dat moment van boodschappen doen weer achter de rug is.

 

In deze blog deel ik praktische tips over hoe je stress kan minimaliseren en de massa kunt vermijden tijdens het boodschappen doen, en hoe dit niet alleen tijd kan besparen, maar ook een hoop stress en overprikkeling.

 

Kies rustige momenten

 

 

Een van de meest simpele maar zeer belangrijke manieren om de drukte te vermijden, is door je boodschappen te plannen op de meest rustige momenten van de dag of week.

 

De meeste supermarkten en winkels hebben vaste piektijden, zoals zaterdagmiddag of doordeweeks rond etenstijd. Probeer buiten deze uren te gaan.

 

Boodschappenlijstje

 

 

Ga NOOIT zonder lijstje naar de winkel, met het idee: ik onthoud het vast wel. Geen lijstje is echt garantie voor stress.

 

Graven in je hoofd, wat moest ik ook alweer halen? Dat wil je echt niet. Vaak toch nog net dat ene belangrijke ding vergeten, baal baal. Om dat te voorkomen is een lijstje dus echt GOUD waard.

 

Maak het boodschappenlijstje op volgorde van de schappen in de winkel, dat geeft ook rust en duidelijk. dus eerst de groente, fruit, vlees, brood en wat je vervolgens verder tegenkomt op je route door de winkel.

Voorbereiding is cruciaal

 

Stel je gaat naar de stad met het idee: ik zie wel. Of stel, je moet een cadeautje kopen en je denkt: ik zie wel, dan is de kans groot dat je verstrooid van winkel naar winkel loopt.

 

Frustratie zal er mega snel zijn want in die omgeving van drukte, is nadenken automatisch al moeilijker. 

 

Zorg er dus altijd voor dat je weet naar welke winkel je gaat. Wat ga je daar gaat halen. Nog beter is het om alvast te visualiseren wat je gaat doen en waar je dat gaat doen. Dit scheelt echt enorm, je kan recht op je doel af en met een tevreden gevoel de winkel weer verlaten.

 

 

Hoe vaak per week doe jij je boodschappen?

 

 

Als ik ff naar mezelf kijk, dan is bij mij het risico aanwezig dat ik steeds voor 1 dag boodschappen haal. Elke dag weer dat gedoe, maar ja, voor 1 dag heb je niet zoveel nodig dus het gedoe is steeds klein.

 

Toch geeft het enorm veel meer rust om de boodschappen op 1  of 2 vaste  moment in de week te doen.

 

Het gaat erom dat je gaat doen wat bij jouw leven past. Dus check eens voor jezelf, hoe doe je het nu? Hoe kan het anders?

 

 

Wanneer zijn de winkels rustiger?

 

 

  • Vroege ochtenden, vooral op werkdagen, zijn vaak rustiger. Mensen zitten op school of zijn aan het werk, waardoor jij de winkel praktisch voor jezelf hebt.
  • De avonden, net voor sluitingstijd, kunnen ook een goed moment zijn. Vooral op dagen die minder populair zijn om boodschappen te doen, zoals dinsdag of woensdag.
  • En vergeet niet, als het kan, probeer sowieso de weekenden te vermijden.

 

Online boodschappen doen

 

 

In de digitale wereld van vandaag kun je je boodschappen met een paar klikken aan huis laten bezorgen. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar je vermijdt ook helemaal de drukke supermarkt.

 

Je kunt rustig thuis inloggen, je lijstje afwerken, en je hebt geen last van de prikkels in de winkel zelf.

 

Voordelen van online bestellen:

 

  • Je kunt het doen wanneer het jou uitkomt, zelfs om middernacht.
  • Geen gedoe met parkeren, lange rijen of het zoeken naar een product.
  • Vaak kun je eerder gemaakte bestellingen opnieuw gebruiken, wat het proces nog sneller maakt.

 

Nadelen van online bestellen:

 

  • Online kosten: Soms komen er extra kosten bij kijken als je ervoor kiest om je boodschappen te laten bezorgen. Dit kan oplopen als je regelmatig online bestelt.
  • Je moet wel thuis zijn: op het moment dat de bezorgdienst langskomt. het kan zijn dat het je net niet uitkomt, het moment van bezorgen. Dit kan stress geven.

 

 

Plan bezoekjes aan de stad buiten piekuren

 

 

Hetzelfde geldt voor andere activiteiten, zoals naar de stad gaan om iets te kopen of regelen. Denk goed na over wanneer je gaat. Het kan een enorm verschil maken als je tijdens de werktijden van anderen de stad in gaat.

 

Ik weet niet of jij het herkent, maar zelf kan ik er totaal niet tegen, het langzame tempo in de stad. Hoe mensen lopen, sjoksjok. Mijn tempo ligt gewoon echt een stukje hoger en het gevoel van afgeremd worden kan mij echt stress geven. Dus alleen daarom al, kies ik echt voor de rustige momenten.

 

Dus in plaats van in de drukke avondspits of op een zaterdagmiddag naar de stad te gaan, kun je een moment kiezen waarop de meeste mensen nog op hun werk zijn.

 

 

Tips om rustig de stad in te gaan:

 

 

  • Maandag- tot donderdagochtend zijn meestal rustige tijden in de stad.
  • Vermijd koopavonden en zaterdagen, omdat dit de drukste tijden zijn.
  • Als je toch op een druk tijdstip moet gaan, stel jezelf dan de vraag: kan dit online? Veel aankopen kunnen gemakkelijk vanuit huis worden gedaan.
  • Neem meer tijd om je boodschappen te doen als je toch de drukte in moet. Vaak willen we zo snel mogelijk waardoor we ons snel gefrustreerd kunnen gaan voelen. 

 

Voordelen van je eigen moment kiezen

 

 

Het plannen van je boodschappen of stadbezoek op rustige momenten heeft veel voordelen:

  • Minder stress: Drukke omgevingen kunnen overweldigend zijn, vooral als je gevoelig bent voor prikkels. Door op rustige momenten te gaan, voorkom je onnodige stress.
  • Tijd besparen: Minder mensen betekent minder wachten. Je bent sneller klaar, waardoor je meer tijd overhoudt voor andere dingen.
  • Beter overzicht: Een rustige winkel geeft je meer ruimte om goed na te denken over wat je nodig hebt. Je kunt zonder afleiding je lijstje afwerken.

     

    Wees VOORAL flexibel

     

     

    Flexibiliteit is belangrijk in je planning. Als je merkt dat je in een week niet op een rustig moment kunt gaan, wees dan niet te streng voor jezelf. Het draait erom dat je in het algemeen een manier vindt die voor jou werkt en de stress vermindert.

     

    Conclusie:

     

    Het vermijden van drukte bij boodschappen doen of andere taken kan een wereld van verschil maken in hoe je je voelt. Door je activiteiten te plannen op momenten dat het rustig is, geef je jezelf niet alleen meer rust, maar creëer je ook een overzichtelijker leven met minder prikkels.

     

    En met simpele aanpassingen zoals een duidelijk boodschappenlijstje, online bestellen of buiten de piekmomenten naar de stad gaan, kun je grote stappen zetten in het krijgen van grip op je dagelijkse routine.

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.