Leven volgens je WAARDEN

Gepubliceerd op 30 september 2024 om 16:13

Hoe kom je erachter wat jouw waarden zijn in het leven?

 

 

De laatste tijd speelt één vraag steeds vaker door mijn hoofd: Wat zijn mijn waarden?

 

Misschien herken je dat ook wel. We nemen elke dag zoveel beslissingen, maar hoe vaak staan we echt stil bij waarom we die keuzes maken? Wat geeft ons nou écht energie?

 

 

Waarvoor spring jij 's ochtends uit bed?

 

 

Voor mij is de zoektocht naar wat echt belangrijk voor me is, er een geweest van vallen, opstaan, en weer doorgaan.

 

Ik wil je meenemen in mijn eigen zoektocht, in de hoop dat het jou ook inspireert om na te denken over wat jouw waarden zijn.

 

 

Wat zijn waarden eigenlijk?

 

 

Waarden zijn als het fundament van je leven. Ze bepalen welke richting je opgaat, waarom je dingen doet zoals je ze doet, en hoe je naar de wereld kijkt.

 

Het bizarre is dat we ons vaak niet eens bewust zijn van onze eigen waarden, terwijl ze ons onbewust toch overal heen sturen. En, spoiler alert, ze veranderen ook nog eens door de jaren heen, afhankelijk van waar je staat in je leven.

 

Hoe ontdek je jouw waarden?

 

 

Voor mij begon het allemaal met reflectie. Gewoon even de tijd nemen om stil te staan bij simpele maar veelzeggende vragen zoals:

 

  • Wanneer voel ik me écht goed?
  • Welke momenten raakten me het meest?
  • Waar besteed ik het liefst mijn tijd aan?

 

Door deze vragen keer op keer te stellen, begon ik patronen te zien.

 

Bijvoorbeeld, ik ontdekte dat persoonlijke groei voor mij essentieel is. Ik hou ervan om nieuwe dingen te leren, mezelf te blijven uitdagen, en telkens weer te kijken hoe ik kan groeien.

 

Het maakt niet uit of ik een nieuwe taal leer, een training bouw of een nieuw project start. Die drang naar groei is een constante factor.

 

 

Mijn waarden

 

 

Als ik terugkijk op mijn leven, zie ik een paar kernwaarden die telkens weer boven komen drijven. Ze vormen de basis voor de keuzes die ik maak en waar ik energie van krijg. Misschien herken jij je hier ook wel in.

 

  1. Groei en ontwikkeling: Dit is voor mij de allergrootste. Ik wil altijd vooruit, altijd leren en mezelf blijven ontwikkelen. Of het nu gaat om werk, persoonlijke projecten, of gewoon kleine dingen zoals een nieuwe vaardigheid oppikken—groei geeft me energie.
  2. Vrijheid: Voor mij is vrijheid onmisbaar. De vrijheid om mijn eigen keuzes te maken, mijn eigen pad te volgen, en mijn leven op mijn eigen manier in te richten. Dit zie je terug in mijn reizen met de camper, maar ook in hoe ik werk en leef.
  3. Authenticiteit: Ik wil altijd trouw blijven aan mezelf. Of ik nu een podcast opneem of een nieuwe training maak, het moet écht voelen. Ik geloof dat we alleen impact maken op anderen als we echt onszelf zijn.
  4. Bijdrage leveren: Ik haal enorm veel voldoening uit het helpen van anderen. Of dat nu is via mijn podcast, waarin ik mijn ervaringen deel, of via trainingen die ik maak. Ik wil iets teruggeven en anderen inspireren.

 

 

En nu jij...

 

 

Wat zijn jouw waarden? Misschien heb je er nooit echt over nagedacht, maar als je de tijd neemt om stil te staan bij wat je écht belangrijk vindt, kan dat je helpen om betere keuzes te maken die passen bij wie je bent.

 

Hier zijn een paar vragen die jou kunnen helpen om jouw waarden te ontdekken:

 

  • Wanneer voelde je je het meest in je element?
  • Welke momenten gaven je het gevoel: Dit is waar ik voor sta en wat echt bij mij past?
  • Welke activiteiten of mensen geven je energie, en waarom?

 

Conclusie: Je waarden als kompas

 

 

Je waarden zijn als een persoonlijk kompas. Ze helpen je navigeren door een wereld vol keuzes, ruis en verwachtingen van anderen. Als je weet wat voor jou belangrijk is, kun je bewuster leven en keuzes maken die echt bij jou passen.

 

 

Neem de tijd om te ontdekken wat jouw waarden zijn. Schrijf ze op, praat erover met anderen, en gebruik ze als richtlijn om jouw leven te vorm te geven. Het voelt misschien als een kleine stap, maar het kan een enorme impact hebben op hoe je je dagelijks voelt.

 

 

Wat gebeurt er als je niet volgens je waarden leeft?

 

 

We hebben het vaak niet door, maar als je niet leeft naar je eigen waarden, raak je in de knoop. Je kunt dan succesvol lijken, maar toch leegte voelen. Innerlijke onrust, twijfels en vermoeidheid zijn vaak signalen dat je keuzes maakt die niet passen bij wie je echt bent.

 

Wanneer je keuzes maakt die wel in lijn liggen met je waarden, voelt het alsof je opeens weer de wind in je rug hebt. Het leven gaat lichter, makkelijker, en de voldoening komt weer terug.

 

Dus... waar wacht je nog op? Ga eens zitten en ontdek wat jouw waarden zijn.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.